Direktlänk till inlägg 13 maj 2011
I ett polerat men väl använt köket i västra London, är Anna matlagning kvällsmat. Det är ekologisk lax, asiatiska, en variant på en Jamie Oliver recept: grillad filéer av färsk fisk rosa serveras med beansprouts, gurka, morot PRYDD MED BAND, mango, koriander och en whizzy dressing, toppad med lätt rostade cashewnötter och agave nektar.
Och detta, notera, är en vanlig vardagskväll. Anna och hennes pojkvän Karl är tillbaka efter 07:00 från en hel dags arbete, och detta, de lovar, är helt representativ för hur de äter. Karl, som oftast gör i helgen matlagning, kan inte undertrycka ett leende.
Han är, han medger, en lycklig man. "Anna är besatt av mat, säger han."Ständigt läser kokböcker, vill prova dig fram. Över mig!" Innan han kände henne, säger han, var han vilseledde nog att tro att han var att äta hälsosamt. "Men jag hade ingen aning om den mängd naturligt socker i min kost, eller kolhydrater." Han har lärt sig "en stor summa", säger han, och känns "bättre. Verkligen, så mycket bättre. Friskare. Vad vi äter är bara så viktigt."
Det är en truism, naturligtvis: vår mat frågor. Vi har länge förstått detta.Dålig mat gör oss inte bra. Tillbaka i 1875, i skick arbetarklassen i England, hävdade Friedrich Engels rent ut att en diet på potatis och svagt te "oundvikligen alstrar en mängd sjukdomar".
Så varför är det så att så många av oss fortfarande inte få det? Varför, mitt i virrvarr av TV-kockarna, kokböcker och hälsosam-ätande planer, fem om dagen kampanjer och snabbköp trafikljusmodellen etiketter, göra så många av oss fortfarande äta så dåligt?
Delvis naturligtvis handlar det om pengar: hälsosam mat i allmänhet kostar mer än onyttig mat, ibland mycket mer. Det snabbaste och billigaste sättet att få 100 kalorier mat energi i kroppen är genom socker, fett och bearbetade stärkelse. De mest näringsrika livsmedel - frukt, färska grönsaker, magert kött, fisk, spannmål - är för många för dyr.
För tre år sedan Tim Lobstein, chef för barndomen forskning vidInternationella Föreningen för studier av fetma , såg på kostnaden för att få dessa 100 kalorier från olika typer av livsmedel. Ett hundra kalorier värde av broccoli, fann han, kostnad 51p, medan 100 kalorier av frysta chips kostnad 2p. Bra kvalitet, kött-fyllda korvar var mager 22p per 100 kalorier, billigt, feta sådana 4p. Färsk apelsin juice skulle ge 100 kalorier mat energi för 38p, medan socker-mättade squash skulle göra samma sak för 5p.
Stor mat, vår allsmäktiga västra livsmedelsindustrin - som för länge sedan upptäckt, som den amerikanske författaren och real-mat förkämpe Michael Pollan säger, att "ju mer ett livsmedel behandlas, desto lönsammare blir det" - är åtminstone delvis skylla här. "Egentligen", Pollan säger kortfattat, "system vi har utvecklats är uppbyggd kring rika bönder mat till de fattiga skit, billig mat, och fattiga lantbrukare rika hög kvalitet, dyr mat."
Matbrist, som en följd, har gått från viktoriansk tid, när alla stora delar av befolkningen hade råd att äta var bröd och potatis. Dessa dagar, folk på lägre än medelinkomsten lider av dålig tillgång till sunda livsmedel, somMartin Caraher och Elizabeth Dowler av City och Warwick universitet, medförfattare till Utmanande Mat Ojämlikheter , påpekar: "Det är oftare ett problem med kosten obalans än undernäring. "
Det är inte bara för att nyttigare mat är dyrare (det är inte alltid), men också för att det är svårare att få. Stormarknaderna erbjuder ett brett utbud av kvalitet livsmedel till rimliga priser är inte tjock på marken i eftersatta innerstadsområden, gynna rikare förorter och out-of-town platser för bil-ägande kunder. Och shopping från bekvämlighet och hörn butiker kan kosta upp till 13% mer för en näringsmässigt adekvat diet fann akademiker.
Konsekvenserna? Sjukdomar relaterade till dålig kost - inklusive fetma, anemi, diabetes, högt blodtryck, hjärt-och kärlsjukdomar, stroke och cancer i magen och matstrupen - allt tenderar att vara vanligare i låginkomsttagare.
Men det är ingalunda alltid om pengar. A 2007 Food Standards Agency undersökning konstaterades att välbärgade människor att äta allt större mängder skräp, snabba och förädlade livsmedel också: när vi är trötta eller det är sent eller om vi bara inte kan besvärade, restauranger, hämtställen och färdigmat är enklare och snabbare. Oavsett Jamie säger. (Plus, socker, fet och beredda livsmedel smakar riktigt bra.)
Och den andra sidan av samma kostnad myntet är att det är fullt möjligt, med skicklighet och fantasi, att äta hälsosamt inte mycket pengar. Men du behöver energi och beslutsamhet och att verkligen förstå och bry sig om vad du äter.
Dessa dagar, naturligtvis, bry sig om vad du äter inte bara handlar om intag av mat som gör gott (eller åtminstone mat som inte kommer att göra dig alltför mycket skada). Det betyder - igen, förutsatt att du har möjlighet - att tänka på var maten kommer ifrån och hur det vuxit: det är frigående, Fairtrade, ekologiskt? Lokalt odlade, minsta food miles?
Har det varit hållbart fångad, humant upp, icke-GM-odlad? Är det från en småskalig, självständig producent eller en big-mat multinationella monolit? Kommer odlaren få en rimlig avkastning för sina produkter, eller är en ond stormarknadskedja ständigt pressar ner priserna?
Allt detta innebär att verklig medvetenhet om vad vi äter - mat som är bättre för oss och för miljön - i huvudsak är en medelklass angelägenhet.Sociologer är överens om att de flesta människor som äter dåligt gör det inte eftersom de är okunniga om kost, eller att de bor för långt från ett anständigt stormarknad, men eftersom dålig mat kostar mindre och smakar gott.
Och så mat har blivit mer än någonsin, en av de viktigaste indikatorerna för social och klass skillnad i vårt samhälle. Om vi väl-off, vi mer benägna att äta bra: färsk, obearbetad, näringsrik, lokalt producerad, köpt på bondens marknad eller liten oberoende leverantör. (Vi kan också, naturligtvis, väljer att inte äta gott, på grund av tid och bekvämlighet.)
Om vi inte är bra, vi mer benägna att äta dåligt: konserveras, bearbetas, mycket socker, fett och stärkelse, massproducerade, köpt från en närbutik eller djupt lågpriskedjan. (Vi kan naturligtvis också vara dålig men ändå väljer att göra äta bra vår högsta prioritet).
"Säg mig vad du äter och jag ska säga dig vad du är", skrev början 19th-talets franska författare och gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin.Här fem hushåll göra just detta.
Om du frågar någon pakistanska det som håller oss samman, kommer de att säga familj och tro, men vad de kommer inte säga är att familjen och tron kan också slita dig ifrån varandra. Det är vad slagit mig när jag satt och höll ett foto av en mörkhyad,...
Där de går: mamma och pappa, travar längs balen på deras smekmånad i Torquay, snäste av en gata fotograf vars företag - det står på baksidan av bilden - var Remington av Southfield Road, Paignton.Pappa ser ganska nöjd med sig själv över att ha äntlig...
Uppskattningsvis en miljon farföräldrar i Storbritannien saknar tillgång till sina barnbarn, vanligtvis som ett resultat av familj fel eller sorg. Nu, regeringen den överväger att göra tillgång till en laglig rätt. Den Family Justice Review , som ska...
Kasey Edwards hade bara gått en rutin cellprov, men hennes gynekolog erbjuds att kontrollera sina äggstockar medan hon var där. En visade sig vara polycystiskt - det var som producerar ägg som var felaktiga. Den andra var full av endometrios. På topp...
Föräldrar ska sjunga till sina barn varje dag för att undvika språkliga problem utvecklas senare i livet, enligt en konsult. Alltför stor vikt under de första åren ligger på läsa, skriva och räkna, och inte tillräckligt om fördelarna med sång, enligt...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|